Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Λίγα λόγια για την Ανάληψη

Photo by Nikos Tsolos
Η Ανάληψη είναι γνωστή και με το παλιό της όνομα Δερβέκιστα που δόθηκε από τους Σέρβους περίπου το 1341-1368 μ.Χ., εποχή κατά την οποία κατείχαν την Αιτωλία. Από τότε και για έξι περίπου αιώνες αναφέρεται στην ιστορία ως Ντερβέκιστα ή Ντερβέτσιστα ή Ντερβέκιτσα ή Τρεβέκιστα.* Το 1928 και ακολουθώντας το γενικό ρεύμα ελληνοποίησης των σλαβικών τοπωνυμίων, ένα προεδρικό διάταγμα έδωσε στο χωριό το όνομα Ανάληψη. 

Η κοινότητα ανήκει σήμερα διοικητικά στο δήμο Θέρμου. Η περιοχή κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα από προέλληνες και Έλληνες. Οι πρώτοι πληθυσμοί ήταν οι πελασγικοί και στην μυκηναϊκή εποχή οι αχαϊκοί. Στα ιστορικά ελληνικά χρόνια και την ρωμαιοκρατία ήταν μέλος της Αιτωλικής συμπολιτείας.**
Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας τα δάση της Δερβέκιστας ήταν λημέρια κλεφτών και αρματολών. Από τη Δερβέκιστα κατάγεται και ο ξακουστός στην περιοχή καπετάνιος Ταρκαζίκης που προσέφερε πολλά στον αγώνα της απελευθέρωσης. 

Κατά τη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου, η Δερβέκιστα αποτέλεσε στρατόπεδο τουΚαραϊσκάκη. Το χωριό ήταν επίσης ο πρώτος σταθμός των Ελεύθερων Πολιορκημένων μετά την ηρωική έξοδό τους. Αν κάποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για το ρόλο της Δερβέκιστας στον αγώνα τής απελευθέρωσης και των πολιορκημένων του Μεσολογγίου, μπορεί να διαβάσει το πολύ καλό βιβλίο του Κ. Καρακόιδα για αυτό το θέμα, ένα από τα ελάχιστα έργα που επικεντρώνονται στην ιστορία της Δερβέκιστας. 

Για άλλα ιστορικά στοιχεία, οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες τούτης της σελίδας μπορούν να ανατρέξουν σε ιστορικές πηγές για την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλίας και του Θέρμου, καθώς και στο πρώτο τμήμα του τόμου 'Το βιβλίο της Δερβέκιστας'* που περιλαμβάνει μια σύνοψη των γνωστών ιστορικών στοιχείων της περιοχής από την αρχαιότητα μέχρι τους σύγχρονους χρόνους.

*πηγή: Ν. Τσολοδήμος - Τ. Δημητρακάκης: "Το βιβλίο της Δερβέκιστας"
**πηγή: Γιώργος Ρόμπολας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου